Grammatikdagen 2022

Grammatikdagen 2022 går av stapeln den 25 mars. Här är några evenemang som arrangeras under dagen:

Göteborgs universitet: Grammatikfestivalen 2022 – Grammatik och digital kommunikation

Välkommen till Grammatikfestivalen den 25 mars 2022. Årets tema är Grammatik och digital kommunikation. Festivalen hålls på plats på Humanisten, med möjlighet för externt deltagande online via Zoom.

Det är den trettonde årliga grammatikfestivalen som anordnas vid Göteborgs universitet. Arrangemanget vänder sig till forskare, lärare, studenter och andra intresserade.

https://www.gu.se/evenemang/grammatikfestivalen-2022-grammatik-och-digital-kommunikation

I år är det 10 år sedan Grammatikdagen firades första gången. Det vill vi på Språkkonsulterna fira genom att uppmärksamma det starka sambandet mellan grammatik och klarspråk.

Språkkonsulterna: Möt ordklassen som är avgörande för begriplighet och tillgänglighet

I år bjuder Språkkonsulterna in dig som arbetar med klarspråk till en workshop om det viktiga verbet, nyckeln till att befolka dina texter. Det är ju verben som talar om för läsarna vad som händer och vem som gör vad. Vi säger ofta att verben gör texten levande.

Men är det alltid så? Finns det verbformer som inte är så inbjudande, till exempel passiva verb, substantiverade verb och particip? Eller har de också en roll i klarspråk?

Fredagen den 25 mars kl. 15 bjuder vi på Språkkonsulterna som vanligt på kunskap och diskussion. Du kommer att få praktiska verktyg som du kan använda dig av i jobbet och möjlighet att träffa andra skribenter.