Grammatikdagen 2016

Grammatikdagen 2016 firades den 18 mars. Flera lärosäten och företag deltog med intressanta evenemang och olika perspektiv på grammatik. På den här sidan kan du läsa om vad som hände i olika delar av landet.

Uppmärksammade du också Grammatikdagen på din arbetsplats eller skola? Hör gärna av dig till oss och berätta!

Falun

Högskolan i Dalarna firade Grammatikdagen med föredrag och fika i amfiteatern i biblioteket på Campus Falun. Det bjöds på sex populärvetenskapliga föredrag om tio minuter vardera. Föredragshållarna kom från forskningsgruppen Interkulturella språkstudier.

Göteborg

För åttonde året i rad anordnade Göteborgs universitet den årliga Grammatikfestivalen. Det är en heldag med spännande föreläsningar om språk och grammatik, för alla som sysslar med eller är intresserade av grammatik.

urskola.se kan du titta på inspelningar av föreläsningar från Grammatikdagen 2016 – om allt från överklasstockholmska till diskursmarkörer i italienska.

Luleå

Luleå tekniska universitet deltog i firandet för tredje året i rad, med ett antal föredrag med olika perspektiv på grammatik. De som var med kunde till exempel höra Stina Thunberg tala under rubriken: ”Matematik, kan det vara grammatik? Om en språkinriktad matematikundervisning för andraspråkselever”.

Stockholm

Språkkonsulterna delade traditionsenligt ut ordklasser på Sergels torg i Stockholm på Grammatikdagens morgon. Under dagen blev det fika med Grammatikbakelse och grammatiksnack på kontoret på S:t Eriksgatan 17.

Uppsala

Uppsala universitet bjöd in gymnasieklasser till en temaförmiddag i grammatikens tecken. Det fanns 12 olika programpunkter att välja på, om allt från svordomar och intonation till chiffer och kilskrift. Efteråt fick gymnasieeleverna mingla med lärare och studenter från språkutbildningarna.