Grammatikdagen 2017

Den 17 mars firade vi 2017 års Grammatikdagen! På den här sidan kan du läsa hur dagen firades runt om i landet.

Språkkonsulterna firade med ordklasser och kolor

Ibland kan man behöva en ordklass för att komma igång på Grammatikdagen! Språkkonsulterna delade ut ordklasser och kolor på Malmö Central och på Sergels torg i Stockholm. På eftermiddagen bjöd de på Grammatikbakelse på kontoret på S:t Eriksgatan 17.

Språkforum – en heldag om språk på Nalen

På Nalen i Stockholm ordnar Språktidningen konferensen Språkforum. Där berättade bland annat Annika Lantz och Sara Lövestam om språket i radio och mycket, mycket annat. Här kan du läsa mer om Språkforum!

Grammatikfestival i Göteborg

Göteborgs universitet bjöd traditionsenligt in till Grammatikfestival på Grammatikdagen. Temat för 2017 års grammatikfestival var Språk och norm.

 Grammatikföreläsningar för gymnasieelever i Uppsala

Uppsala universitet bjöd in gymnasieklasser och deras lärare till en temaförmiddag i grammatikens tecken. Ett utbud av 10 miniföreläsningar av de mest skilda slag visade hur omfångsrikt ämnet grammatik är och hur kul och intressant det kan vara. Universitetets språkforskare bjöd på miniföreläsningar som Finns det ett särskilt Uppsalaspråk? eller Vad fan svär vi för?

Läs Uppsalaprogrammet (pdf).

 

Falun frestade med grammatiklunch och grammatikbakelse

Högskolan Dalarnas bibliotek i Falun anordnade ett öppet lunchcafé med bland annat försäljning av grammatikbakelsen. Till fikat fanns det möjlighet att ställa frågor till lärare från olika språkämnen.

Högskolan hade också spelat in en podd om grammatik i språkundervisningen. Den innehåller en intervju med Wei Hing Rosenkvist, lektor i kinesiska och Solveig Malmsten, lektor i svenska vid Högskolan Dalarna.