Grammatikdagen 2018

Den 23 mars firade vi 2018 års Grammatikdagen! På den här sidan kan du läsa hur dagen firades runt om i landet.

Lunds universitet bjöd in till symposium om grammatik 

Språk- och litteraturcentrum vid Lunds universitet firade grammatikdagen med symposiet Från geografi till hjärnvindlingar. Programmet innehöll föreläsningar och paneldiskussioner om ”Grammatik och geografi” och “Den grammatiska hjärnan”.

Läs programmet i kalendariet.

Högskolan i Dalarna firade med flera grammatikföredrag 

Högskolan Dalarna bjöd in till ett gediget grammatikfirande i högskolebiblioteket i Falun. En rad föreläsare pratade om grammatik utifrån olika språk, bland annat svenska, engelska, arabiska och ryska. Till exempel pratade Catharina Nyström Höög om visuell grammatik, medan Mariya Aida Niendorf fokuserade på grammatiken i japansk artighet.

Utöver det serverade Café Méli på biblioteket i Falun en särskild grammatikbakelse, som de sålde under dagen.

Se hela programmet på Högskolan Dalarnas webbplats

Grammatikfestivalen i Göteborg firade 10 år!

Göteborgs universitet firade Grammatikdagen stort, eftersom deras Grammatikfestival fyllde jämnt! Besök deras webbplats för att se vad som hände under dagen.

Språkkonsulterna höll ett seminarium om grammatik

Hur kan du locka till läsning med hjälp av grammatik? Och vilka grammatiska drag är det egentligen som gör texter krångliga? Det pratade Språkkonsulterna om på 2018 års Grammatikdag, under ett frukostseminarium i grammatikens tecken.

Seminariet blev snabbt fullbokat och var en succé bland deltagarna. Du kan dessutom se seminariet i efterhand via vår webbsändning.

Se webbsändningen i fullskärm (öppnas i nytt fönster)

4 Responses to Grammatikdagen 2018

 1. Maria Sjöberg says:

  Hej,
  Jag är lärare i svenska vid SSP, Svenska Skolan i Paris.
  Vi tänkte fira grammatikdagen med alla våra elever i gymnasiets åk. 2.
  Jag har två frågor:

  1. Har ni förslag på bra aktiviteter? Jag var i kontakt med er förra året och fick tips på tävlingar och lekar. Jag ska försöka hitta mejlet från i fjol. Men om ni har andra / nya tips tas de tacksamt emot! Vi blir c:a 60 stycken i en stor sal, typ tentasal.

  2. Elevkåren har en “bak- och fikakommitté” som jag skulle vilja motivera att baka nåt gott till oss allihop. Visst fanns det en grammatikbakelse i fjol? Kommer det att vara samma bakelse i år? Skulle man kunna få en föraning om hur pass svår bakelsen eventuellt är att framställa. Är den för komplicerad får bak- och fikakommittén göra vanliga bullar. Men en grammatikbakelse vore ju kul…

  Tack på förhand!
  /Maria

 2. Therese says:

  jag vill titta i efterhand. tack!

  • Sofia Olofsson says:

   Hej Therese! Jag ber om ursäkt för att svaret har dröjt. Nu ligger seminariet uppe så att du kan kika i efterhand. Rutan är dock ganska liten för tillfället, men jag håller på att undersöka hur man kan lösa det. Håll tillgodo!
   /Sofia, grammatikdagen.se

  • Sofia Olofsson says:

   Hej igen!

   Det bästa sättet att se seminariet i efterhand är att gå in på följande länk: https://secure.quickchannel.com/qc/?id=d0a8wx

   Där behöver du bara ange din e-postadress och trycka på “Skicka”. Sedan kan du se seminariet i storbild. Hoppas att det funkar bra!

   /Sofia, grammatikdagen.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>