Vem älskar grammatik?

Vem älskar grammatik? Inte alla kanske. Det vill Språkkonsulterna och Svensklärarföreningen ändra på. De instiftar nu Grammatikdagen, i syfte att visa att grammatik kan vara både roligt, nyttigt och praktiskt användbart.

Sverige har fått en ny temadag. Den 3 februari 2012 anordnas Grammatikdagen för första gången. Detta kommer att märkas i hela landet, hoppas initiativtagarna.

– Vi vill öka intresset för grammatik och visa att det är något kul och användbart, säger Helena Englund Hjalmarsson på Språkkonsulterna. Grammatikkunskaper är något som alla har nytta av, menar hon.

– Med kunskap i grammatik blir man språkligt medveten, och då når man fram bättre med sitt budskap, förklarar hon.

Grammatikdagen är tänkt att bli en landsomfattande händelse, som inte enbart uppmärksammas i skolorna utan även når allmänheten. På Kulturhuset i Stockholm ordnas en heldag med föreläsningar av kända språkvetare, där alla som är intresserade kan delta.

Många tänker nog inte i första hand på grammatik som någonting roligt, snarare tvärtom. Men Helena Englund Hjalmarsson menar att grammatiken har fått ett oförtjänt dåligt rykte.

– Grammatik behöver inte vara svårt och krångligt. Det är ett logiskt system som hjälper oss att förstå språket, säger hon entusiastiskt. Med grammatik äger du språket, och med språket äger du världen!

Den som själv vill testa sina grammatikkunskaper kommer att kunna göra det på Grammatikdagens webbplats som lanseras i december. För den som inte kan bärga sig finns Grammatikdagen redan nu på Facebook.

För mer information, kontakta:

Helena Englund Hjalmarsson, Språkkonsulterna: 08-650 47 40

info@grammatikdagen.se

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>